Wiele osób uwielbia gotować, a czas spędzony w kuchni jest dla nich najlepszym relaksem. Efektem ubocznym tego relaksu są pyszne potrawy, smakowite desery, którymi można uraczyć swoich bliskich. Warto wziąć na warsztat kuchnię Francji. Francja słynie z produktów doskonałej jakości, wiele z nich jest wręcz uważanych za produkty luksusowe, a Francuzi to wielcy smakosze, którzy uwielbiają rozpieszczać swoje kubki smakowe.
Pyszności rodem z Francji
Na początek warto przygotować stosunkowo prostą i nisko budżetową zupę cebulową. To jedno z tradycyjnych dań z kuchni francuskiej, do którego przygotowania trzeba mieć tak naprawdę tylko dobrej jakości białe wino, długo dojrzewający ser żółty, świeże zioła oraz sporo cebuli. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, chociaż odrobinę czasochłonna. Dla wielu osób to taki klasyk, z którym po raz pierwszy spotkali się podczas podróży na przykład do Paryża. Teraz często przygotowują tą zupę we własnych domach. Najpyszniej smakuje jesienią i zimą, bo to zupa mocno rozgrzewająca.
Słodkości z Francji
Dla osób, które lubią sobie stawiać wyzwania w kuchni, doskonałym sprawdzeniem sił będzie własnoręczne upieczenie ciasteczek makaroników. Jeżeli uda się, to oznacza prawdziwe mistrzostwo w sztuce cukierniczej. Można też przygotować coś prostszego, a równie pysznego, na przykład ciasteczka magdalenki powinny cieszyć się uznaniem. Można jeszcze skusić się na pyszny i płynny w środku suflet czekoladowy. Z pewnością uda się do tego dobrać pyszne czerwone wino, z którego również słynie Francja.